8-те Най-Добри ТВ Бокс Устройства - Besto.bg - Мнения, Избор, Препоръки (2024)

Искате ли да превърнете стария си телевизор в смарт? Това може да стане много лесно като свържете към него ТВ бокс.
8-те Най-Добри ТВ Бокс Устройства - Besto.bg - Мнения, Избор, Препоръки (1)

В наши дни на пазара се предлагат основно смарт телевизори, но все още много хора използват по-стари модели, които нямат подобна функционалност.

Съответно в тяхна помощ идват ТВ боксовете и не случайно те добиват изключителна популярност през последните години.

Питали ли сте се защо?

Те промениха изцяло домашното развлечение. Представете си как телевизорът ви, на който до вчера сте гледали само и единствено телевизия, от днес вече ви свързва с интернет – имате любимите си социални приложения, браузър, възможност за гледане на видео и филми онлайн, както и за слушане на музика от любимите стрийминг платформи.

Именно подобни възможности може да предостави един ТВ бокс. Но избирането на подходящ модел не е лесна задача – те имат различни параметри, възможности и цени. В това ръководство ще ви помогнем да изберете възможно най-добрия ТВ бокс.

Видове ТВ боксове

8-те Най-Добри ТВ Бокс Устройства - Besto.bg - Мнения, Избор, Препоръки (2)
На пазара има два основни вида ТВ боксове според операционната им система – с Android и Windows.

Най-предпочитани и масови си остават моделите с Андроид – те са евтини, имат инсталирано всичко необходимо и са съвместими с приложенията на Нетфликс и НВО.

Моделите с Уиндоус пък са същински миникомпютри. Те са по-гъвкави, обикновено по-мощни, но и по-скъпи.

В това ръководство ще обърнем внимание на ТВ боксовете с Андроид, тъй като те са най-използвани и предлагани в България.

Какво да вземем предвид при избора на ТВ бокс

Производителност

Това колко производителен е един ТВ бокс се определя най-вече от процесора и оперативната памет (РАМ). Всеки иска да притежава достатъчно производителен бокс, а не такъв, който забива и лагва в приложенията или докато възпроизвежда филм с високо качество.

За добра производителност изберете ТВ бокс, който има поне четириядрен процесор с тактова честота от 1.5 гигахерца или по-добър. Ако можете да си позволите модел с осемядрен процесор – още по-добре!

Обикновено в ТВ боксовете се слагат АРМ процесори, но броят на ядрата и тактовата им честота са различни – затова обърнете внимание.

Има и ТВ боксове с по-производителни процесори като Тегра, които са предназначени и за игри.

Място за съхранение на данни


8-те Най-Добри ТВ Бокс Устройства - Besto.bg - Мнения, Избор, Препоръки (3)
Операционната система заема много място в определени модели ТВ боксове. Затова е добре да обърнете внимание на това колко място за съхранение на данни предлага всеки бокс – в противен случай рискувате бързо да останете без никакво място за приложения и филми.

Повечето ТВ боксове предлагат едва 8 гигабайта място за съхранение и както споменахме вече – операционната им система заема по-голямата част от него.

Най-добре е да изберете ТВ бокс, който има поне 4 гигабайта оперативна памет (РАМ) и поне 32 гигабайта място за съхранение (РОМ).

Също така е препоръчително да изберете модел, който има опция за добавяне на допълнителна памет – било то под формата на карта, флашка или външен твърд диск.

USB портове

Потърсете ТВ бокс, който има поне два USB порта – така ще има къде да включите безжична периферия, външен диск и други устройства. Добре е самите USB портове да са 3.0 – те са по-бързи от 2.0 откъм скорост на четене и запис.

Всъщност наличието на USB 3.0 е особено важно за тези от вас, които ще използват външен твърд диск. Но ако ще включвате безжична периферия към бокса – и портове USB 2.0 ще ви свършат работа.

Видео възможности


8-те Най-Добри ТВ Бокс Устройства - Besto.bg - Мнения, Избор, Препоръки (4)
Препоръчително е ТВ боксът да има HDMI изход за връзка с възможно най-много телевизори.

Ако искате да гледате 4К съдържание ще ви трябва HDMI 2.0 изход.

Налична опция за динамично превключване честотата на опресняване пък ще ви даде възможността за автоматично регулиране на честотата на опресняване между източника и телевизора – така ще имате възможно най-добрата картина.

Хардуерното декодиране на Н265 ще ви позволи по-лесно да предавате висококачествено съдържане през домашната си мрежа. Форматът Н265 компресира по-ефективно изображения и видео, както и позволява да се възпроизвеждат до 8К.

Препоръчително е да изберете ТВ бокс, който поддържа поне 4К видео стрийминг и съдържание, особено ако използвате Нетфликс и Ютюб.

Версия на операционната система

Изберете ТВ бокс, който има операционна система Андроид версия 5 и нагоре. Стремете се да изберете модел с възможно по-нова версия на Андроид.

Избягвайте старите версии на операционната система ако искате да нямате проблеми с поддръжка и съвместимост на приложенията.

Мрежова връзка

Важно е да проверите как избраният ТВ бокс се свързва с интернет.

Повечето модели предлагат единствено безжична връзка. Ако се спрете на такъв бокс се уверете, че той поддържа най-новия стандарт на свързване, който е 802.11ас. Така няма да имате проблеми с връзката и филмите няма да накъсват. Но за безпроблемната връзка са важни още домашната ви мрежа, скоростите на интернета, рутер и т.н.

Ако имате възможност изберете ТВ бокс с възможност за връзка с кабел към интернет.

Блутут свързаност


8-те Най-Добри ТВ Бокс Устройства - Besto.bg - Мнения, Избор, Препоръки (5)
Някои ТВ боксове не поддържат блутут свързаност. Подобна свързаност може да е важна за някои потребители, особено ако искате да прехвърлят безжично файлове между устройствата в мрежата или да свържат безжична периферия.

Изтегляне на приложения

Препоръчително е да изберете ТВ бокс, който поддържа Google Play и не изисква допълнителната му инсталация. Така бързо и лесно ще можете да намирате и теглите любимите си игри и приложения

Избягвайте екстри, които няма да използвате

Някои ТВ боксове могат да имат допълнителни екстри, от които много потребители няма да се възползват, но те допринасят за по-високата цена. Избягвайте подобни модели, особено ако имате ограничен бюджет.

Такава екстра е поддръжката на 10 битов цвят. Ако телевизорът ви е по-стар едва ли поддържа 10 битов цвят – по скоро е ограничен до 8 битов. Съответно подобна екстра е напълно ненужна и няма защо да плащате за нея.

Друг пример е опцията за избор между две различни операционни системи. Малко потребители биха се възползвали от подобно нещо и изобщо биха изпитали нуждата да имат две операционни системи на едно устройство.

Прочетете потребителски мнения и ревюта

Дори да сте си харесали ТВ бокс – не прибързвайте с поръчката му. Преди това е препоръчително да отделите 10-15 минути и да прочетете потребителски мнения и професионални ревюта в интернет. Така ще знаете какво точно да очаквате от избрания модел, има ли някакви недостатъци и бъдещи дефекти.

Най-добрите ТВ боксове

Искате ли да извлечете възможно най-доброто от вашия телевизор и да получите максимално много възможности за забавление?

В такъв случай към него трябва да свържете и подходящ ТВ бокс.

Нека ви представим някои от най-добрите модели на пазара. Просто изберете този, който отговаря на вашите изисквания и бюджет.

1. Медиа плеър Xiaomi MI TV Box S


8-те Най-Добри ТВ Бокс Устройства - Besto.bg - Мнения, Избор, Препоръки (6)
ТВ боксът идва с инсталиран Андроид версия 8.1 и възможност за обновяване до по-нова версия при желание. Компактен откъм размери, но изключително производителен.

Поддържа 4К резолюция и HDR10, както и Dolby DTS аудио. Има вграден гласов асистент и Хромкаст услугата на Гугъл. С този бокс ще си осигурите страхотно мултимедийно изживяване.

Дистанционно управление с блутут свързаност и гласова поддръжка. Предварително инсталирани приложения за Ютюб, Нетфликс и НВО. Параметрите на бокса са четириядрен Кортекс А53 процесор, 2 гигабайта оперативна памет (РАМ) и 8 гигабайта място за съхранение (РОМ).

Разполага с HDMI 2.0 порт, USB изход и аудио жак.
Купи сега

2. Мултимедия плеър KA Digital® X96 Mini Amlogic S905W


8-те Най-Добри ТВ Бокс Устройства - Besto.bg - Мнения, Избор, Препоръки (7)
Мини ТВ бокс с изключителна производителност. Разполага с четириядрен процесор Амлоджик 905 с тактова честота от 2 гигахерца. Вграден петядрен графичен ускорител Мали 450 с честота от 750 мегахерца.

Оперативната памет е 2 гигабайта, а мястото за съхранение на данни 16 гигабайта. Моделът поддържа 4К HRD за по-ясна и детайлна картина.

Хардуерно декодира H265/HEVC видео формати. Има жична и безжична мрежова свързаност. Налични са два стандартни USB 2.0 порта.

Поддържа DLNA, Миракаст, интернет браузване и приложения като Коди, Скайп, Булсатком Фюжън, Ютюб, Фейсбук и други.
Купи сега

3. Google Chromecast Ultra


8-те Най-Добри ТВ Бокс Устройства - Besto.bg - Мнения, Избор, Препоръки (8)
Това устройство ще ви даде възможност да стриймвате 4К видео съдържание към телевизора си директно от своя смартфон. С него можете да търсите, контролирате и програмирате телевизора си от всяка стая в дома си. Поддържа 4К HDR картина за качество и детайл.

Голям списък от съвместими приложения като Нетфликс, Ютюб и дори игри. Предлага огромно разнообразие от платено и безплатно съдържание.

Възможност за жично и безжично свързване към интернет. Може да се захранва директно от USB порта на телевизора.
Купи сега

4. TV бокс модел H96 Mini H8


8-те Най-Добри ТВ Бокс Устройства - Besto.bg - Мнения, Избор, Препоръки (9)
Този ТВ бокс ще ви позволи да сърфирате в интернет, да използвате любими приложения и да гледате онлайн съдържание на вашия телевизор.

Предварително са инсталирани популярни приложения като Play Store, Ютюб, Нетфликс и други. Възможност за свързване към интернет посредством кабел или безжично.

Захранва се от четириядрен процесор РК3228А и има 2 гигабайта оперативна памет. Мястото за съхранение на данни е 16 гигабайта.

Поддържка на 4К HDR и 10 битов цвят. Два броя USB 2.0 порта и последна версия на операционната система Андроид.
Купи сега

5. Смарт ТВ бокс R69 Android


8-те Най-Добри ТВ Бокс Устройства - Besto.bg - Мнения, Избор, Препоръки (10)
Този ТВ бокс се захранва от четириядрен процесор Кортекс А7 и графичен ускорител Мали 400. Разполага с 1 гигабайт оперативна памет (РАМ) и 8 гигабайта място за съхранение (РОМ). Предварително инсталирана операционна система Андроид 7.1.

Моделът не поддържа блутут свързаност, но има безжична интернет свързаност. Версията на HDMI е 1.4.
Купи сега

6. TV Box модел H96 Max X2


8-те Най-Добри ТВ Бокс Устройства - Besto.bg - Мнения, Избор, Препоръки (11)
Производителен ТВ бокс, който идва с предварително инсталирани Play Store и популярни приложения като Ютюб, Нетфликс и други подобни.

Поддържа Миракст и Еърплей за възпроизвеждане директно от смартфон. Поддържа 4К и динамичен HDR. Разполага с един USB 2.0 порт.

Възможност за жично и безжично свързване към интернет. Под капака има четириядрен процесор, 2 гигабайта оперативна памет и 16 гигабайта място за съхранение.
Купи сега

7. Смарт ТВ бокс MXQ PRO


8-те Най-Добри ТВ Бокс Устройства - Besto.bg - Мнения, Избор, Препоръки (12)
С този ТВ бокс ще можете безпроблемно да гледате филми и всякакво съдържание на вашия телевизор. Устройството осигурява 4К видео поддръжка и детайлна картина.

Отличен избор за забавление със семейство или приятели. Моделът идва с версия на Андроид 7.1, която може да се обнови при желание.

Процесорът му е четириядрен Олуинър Н3. Оперативната памет е 1 гигабайт, а мястото за съхранение на данни е 8 гигабайта.

Вградена безжична свързаност към интернет. RJ45 порт за мрежово свързване и с кабел.
Купи сега

8. Мултимедия плеър KA Digital® X96 MAX Plus Amlogic 905X3


8-те Най-Добри ТВ Бокс Устройства - Besto.bg - Мнения, Избор, Препоръки (13)
Превърнете своя телевизор в последен модел смарт с този ТВ бокс. Моделът е от 2020 година и предлага огромни възможности. Може да възпроизведе видео с резолюция от 8К с 24 кадъра в секунда.

Подходящ е и за играене на игри. Работи с последната налична версия на операционната система Андроид. Захранва се от четириядрен процесор Кортекс А5.

Разполага с 4 гигабайта оперативна памет (РАМ) и 32 гигабайта място за съхранение (РОМ). Възможност за мрежово свързване посредством кабел или безжична връзка.

Налични са и два стандартни USB 2.0 порта и един USB 3.0, които дават възможност за включване на допълнителна периферия и външен твърд диск.
Купи сега

3.8/5 - (38 votes)

АБОНИРАЙТЕ СЕ ЗА BESTO.BG

Абонирайте се и научавайте първи за нови и непубликувани продукти! БЕЗПЛАТНО Е 😉

Приятели, радваме се, че стигнахте дотук.

Опитахме се да покрием всичко най-важно, но е много вероятно да сме пропуснали нещо, затова сте тук вие, да ни поправите. Оставете коментар с вашия опит при избора на подобен тип продукти, препоръчайте продукт, който използвате, или просто ни напишете какво ви беше най-полезно да прочетете.

Всеки коментар е изключително ценен както за нас, така и за всички потребители.

8-те Най-Добри ТВ Бокс Устройства - Besto.bg - Мнения, Избор, Препоръки (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dan Stracke

Last Updated:

Views: 5696

Rating: 4.2 / 5 (43 voted)

Reviews: 82% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dan Stracke

Birthday: 1992-08-25

Address: 2253 Brown Springs, East Alla, OH 38634-0309

Phone: +398735162064

Job: Investor Government Associate

Hobby: Shopping, LARPing, Scrapbooking, Surfing, Slacklining, Dance, Glassblowing

Introduction: My name is Dan Stracke, I am a homely, gleaming, glamorous, inquisitive, homely, gorgeous, light person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.